Popmusik

Popmusik eller pop användes som begrepp första gången 1921 och var en förkortning av ”populär”, en genre inom populärmusik. Men även om det var här som ordet första gången dök upp, så var det inte förrän på 50-talet som popmusiken fick sitt genombrott. Popen karaktäriserades från början som en lättare variant av rock´n´rollen.

60-talet

London blev snabbt ett centrum för popmusiken och var inte lika rebellisk som rockmusiken i USA, men det var egentligen inte först i slutet på 60-talet som man började skilja på rock och pop. De typiska popgrupperna sjöng och skrev oftare texter om kärlek och dans, än om politik och revolt. Detta ansågs som harmlöst, vilket var ett rykte som rocken inte hade. Den typiska popartisten på den här tiden hade långt hår, kostymer samt chelseaboots.

70-talet

De som var med och startade den riktiga popmusiken på 60-talet var The Beatles som verkligen satte musiken på kartan, kanske är de till och med det största bandet genom tiderna. Hollies och Kinks var också två stora band under denna tid. På 70-talet så kom det svenska bandet ABBA fram, som också var en stor framgång för pophistorien. Bee Gee, 10cc och Electric Light Orchestra (ELO) var andra band som var stora under denna tid. Popmusiken kännetecknades med ett diskosound under denna tid, som var influerat från afroamerikanska kretsar i USA. New wave eran är en annan den inom popmusiken och band som Talking Heads, The Police och blondie hade stora framgångar under denna tid.

80-talet

Här föddes Synthpopen, där musiken kom från förprogrammerade synthar. Kända band vi hittar under denna tid är Depeche Mode, Soft Cell och The Human League. Legendariska Micheal Jackson och Madonna hade början på sin karriär här. Urbanpopen med Tina Turner, Lionel Richie blev stora artister under sin genre. Musikvideor började göras och musiken blev dansvänligare. Andra kända grupper vi hittar under denna tid är norska bandet A-ha och Millie Vanillie.

90-talet

Här hade popen det tufft mot hårdrock, punken och heavy metal. Under den senare delen av detta årtionde så tog popen fart igen med band och artister som Britney Spears, Christina Aguilera, Backstreet boys och Spicegirls. Ace of Base är ett svenskt band som var en av de största under 90-talet. Under detta årtionde så föddes även indiepopen med starka influenser av 60-talet med sina rena gitarrbaser. Inom denna genre så hittar vi kända band som Oasis och Blur.

2000-talet

Britney Spears och Madonna, tillsammans med några pojkband fortsätter att vara stora inom popmusiken. Men den största skillnaden här är att musikgenren inte har en lika stor utvecklingskurva som tidigare. Dagens popmusik bygger egentligen på alla tidigare generationer inom genren.

Låtarnas uppbyggnad

En bra poplåt kan byggas upp på olika sätt, men alla har de ett ungefärligt lika sätt där låten börjar med ett intro, en inledande vers, brygga (för att bygga upp energin mellan vers och refräng), refräng (som är en återkommande text mellan verser), stick (en kontrast mellan de övriga delarna i låten) och slutar med ett outro (motsatsen till intro, avslutet på låten).