Svensk musik

Sverige är känd för sin musik världen över och man kan faktiskt fråga sig hur ett så litet land har blivit så stor just i sin export av musik? Vi har ett flertal kända artister så som Tove Lo, Avicii, Icona Pop, Lykke Li, Alesso, Firt Aid Kit och Swedish Haus Maffia med flera. Inte nog med att vi har många kända artister, utan vi har också ett flertal Svenskar som har producerat musik åt bland annat Katy Perry, Taylor Swift, Madonna, Coldplay och många fler. Vi har en unik musik och många undrar vad vi egentligen sysslar med, för att kunna producera så bra musik i förhållande till vårt land.

Vi kan ju fråga oss hur detta började och en som hade ett stort inflytande på vårt sound var Denniz Pop, eller Dag ”Dagge” Volle som han hette egentligen. På 80-talet var han en framgångsrik discjockey som hängde på inneställena i Stockholm. Han drog igång Swemix och levererade klubbremixer på aktuella hits. Helo Afrika av Doktor Alban var en sådan låt, som Denniz Pop producerade. Låten fick väldigt dålig kritik, men det visade sig att denna låt skulle bli den första stora internationella framgången för Denniz Pop.

Två år senare så startade Denniz Pop tillsammans med Tom Talooma Cheiron en musikstudio i Stockholm. Detta blev starten för den svenska musiksuccén. Jörgen Elofsson var en av låtskrivarna på Cheiron och fick sitt genombrott tack vare låtarna han skrev till då okända Britney Spears. Hans låtar har toppat den amerikanska topplistan två gånger och hans låtar har sålt i mer än 150 miljoner exemplar av album och singlar. Framgångarna för Cheiron bara fortsatte och gjorde att även andra vågade ge sig in i branschen och satsa. En av dem var Kristian Whålberg som tidigare hade jobbat i skivaffären Denniz Pop ofta besökte. Han startade 1997 musikbolaget Murlym Music tillsammans med låtskrivaren och producenten Anders Bagge. Dock körde dessa sin egen grej och efter att en av 98Degrees låtar hamnade på topp tre listan i USA så var framgången för Murlyn Music ett faktum. De producerade låtar till Janet Jackson, Madonna, Jennifer Lopez och satte verkligen Sverige på Popkartan.

Sverige har starka melodier

Det sägs att amerikanarna börjar med att sjunga på en låt, vi börjar med att vissla. Vi går helt enkelt igång på själva melodin, vilket gör oss melodisäkra. Detta i kombination att vi är bra på teknik och har lärt oss både musik och datorer från tidig ålder kan absolut ligga till grund för vår framgång. Idag är musikindustrin helt driven av tekniken, vilket ger oss ett försprång. Men varför är vi så bra på melodier då? Vårt musikarv tar oss tillbaka till melankoliska folkvisor som säkert har spelat roll. Melodin är ju faktiskt det som först fastnat i bruset av allt annat.

Vi har också fått fram ett flertal kvinnliga artister som har nått stor framgång, Icona Pop, Miriam Bryant, Zara Larsson och Tove Lo är några exempel som har lyckas internationellt. Vi är idag mer mottaglig för kvinnliga artister och Sverige som är ett stark feministiskt land ligger i framkant här.

Förhoppningsvis håller vår framgångssaga i sig ett bra tag till. Ser vi på vår utveckling så ser framtiden god ut, vi är på god väg inom många stilar och genrer.

Close up of worn Piano Keys
Close up of worn Piano Keys