Instrument

För att kunna spela och skapa musik så krävs musikinstrument, även om det idag är vanligt att skapa Hausemusik med hjälp av datorn. Men att kunna spela och hantera musikinstrument är en stor fördel om du vill skapa musik, oavsett om du vill spela i band, sjunga eller mixa låtar på din dator. Instrumenten är ändå grunden för musiken och har varit det sedan länge. Från de allra första datorerna, till mera avancerade elgitarrer. Det finns helt enkelt mycket att gå igenom inom detta område som kan vara både bra och viktigt att veta för den musikintresserade.

Instrumentens familjer

De olika musikinstrumenten delas in i olika familjer, vilka du kan se här nedan.
Slagverksinstrument: Trummor av olika slag, xylofon, marimba, pukor m.fl.
Blåsinstrument: Klarinett, tvärflöjt, oboe, fagott och bleckblåsinstrument som trumpet, trombon, valthorn och tuba. I denna kategori ingår också orgel och dragspel samt munspel.
Stränginstrument: Piano, harpa, luta, mandolin, gitarr, banjo och ukulele. Här ingår också violfamiljen med fiol eller violin, alftfiol eller viola, cello och basfiol.
elektroniska instrument: Precis som de akustiska instrumenten, men motsatsen och förstärkta av elektricitet.

Klassiska bandinstrument

Många som har varit intresserade av musik i tidig ålder har säkert börjat sjunga eller spela något instrument. Om intresset fortsätter så är det vanligt att många går vidare och ansluter sig till att börja spela i ett band. Det brukar vara ett bra sätt att umgås, att repa tillsammans och sedan kanske ha några framträdanden eller ”gig” som det kallas. För att sätta ihop ett band så behövs förutom minst en sångare, ett antal instrument för att komponera ihop musiken. Detta kan variera, men för ett klassiskt rock/popband så sätter man ihop sång, gitarr (akustisk eller el), piano, trummor och bas. Detta är de klassiska elementen som används för att starta ett band och börja komponera ihop musik.

Bandinstrumentens historia

Gitarr

Gitarren har troligen sitt ursprung i Spanien där den har använts sedan 1200-talet. Det fanns i huvudsak två gitarrer som användes, guitarra latina (latinsk gitarr) och guitarra moresca (morisk gitarr). Den moriska gitarren har rundad rygg, en bred greppbräda och flera hål för ljudet samt en smalare hals. Gitarren fick ett genombrott i flera länder och 1817-1892 så fastställdes den moderna, klassiska gitarren av Antonio Torres Jurado. 1946 fick gitarren nylonsträngar, innan användes bland annat sensträngar tillverkade av tarmar.

Elbas

Från början när elbasen inte fanns så spelade man på vanliga akustiska gitarrer. Den första elbasen kom sedan på 1930-talet och var konstruerad av Audiovox. Den första massproducerade elbasen konstruerades av märket Fender. Det var egentligen när man började använda trummor i musiken, som gitarrernas volym behövde höjas och man kopplade in elgitarrer och elbasar.

Trummor

Trummorna är världens äldsta instrument att skapa musik på. Historiskt sett så har trummorna inte enbart använts till att skapa musik på, utan också för att kommunicera. I arkeologiska utgrävningar så har man hittat trummor över hela världen, bland annat i Mähren som är daterat till 6000 f.Kr. Fisk eller reptilskinn användes på trummorna för att trumma med händerna. Därefter kom skinn från vilt och boskap, till dessa började man använda pinnar.

Piano

1709 konstruerades det första pianot som egentligen var en spelmekanik med en läderklädd hammare som slog sig an mot en sträng när man tryckte ner en tangent. Detta utvecklades sedan och undre 1700-talet uppfann man wienermekaniken och under 1800-talet så utvecklades pianot ytterligare. Det var också under denna tid som pianot blev något som privatpersoner började använda.